Tomáš Petyovský: Co je Lex Ukrajina

Zdroj: Petyovský & Partners Corporate Immigration
29. 03. 2022

Tomáš Petyovský: Co je Lex Ukrajina

Uprchlíkům z Ukrajiny se výrazně zjednodušuje získání pracovních víz. Tito zaměstnanci nejsou nijak omezeni a můžou pracovat bez překážek, na hlavní pracovní poměr i jiný. Není žádný limit hodin, který musí dodržet, říká Tomáš Petyovský ze společnosti Petyovský & Partners.

Od pondělí 21. března 2022 je nově platná dvojice zákonů označených jako Lex Ukrajina, které upravují podmínky pro získání pracovních víz pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Získání pracovního víza je teď téměř okamžité a oproti předchozím podmínkám o mnoho snazší. Oba zákony platí do 31. března 2023.

Aktuálně jsou v uprchlické vlně hlavně ženy s dětmi nebo starší ženy, které můžou při hledání zaměstnání narazit na problém, že nemají kvalifikaci, zajištěné hlídání dětí nebo třeba čelí jazykové bariéře. Od zaměstnavatelů často slyšíme, že zájem o zaměstnání těchto lidí je, ale nejdříve musí vymyslet, které pozice by jim alokovali. Nyní je to výrazně jednodušší.

Jedná se ale pouze o dočasnou „výhodu“. Aktuální víza jsou platná jeden rok. Dle směrnice 2001/55/ES by dočasná ochrana mohla být udělena až na dobu tří let, což vytváří prostor pro případné prodloužení těchto víz. Současná úprava ale zatím neumožňuje tato víza „předělat“ na běžná povolení k pobytu, která by Ukrajincům dovolovala zůstat v Česku natrvalo.

Dočasná ochrana prostě předpokládá, že se ti lidé jednou vrátí. Není tedy možné s těmito zaměstnanci počítat v dlouhodobém horizontu. Věřím však, že tato otázka se bude časem vyvíjet.

K dalším důležitým bodům Lexu Ukrajina patří, že vycestováním z ČR se vízum neruší – to znamená, že Ukrajinci konečně můžou odjet mimo Českou republiku a zase se vrátit bez nutnosti obnovy víza.

Není ale například možné žádat o dočasnou ochranu, pokud už žádali v jiném státě EU nebo jim dočasná ochrana již byla udělena, a cizinec s dočasnou ochranou se pro účely zákona o zaměstnanosti považuje za cizince s povoleným trvalým pobytem podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další články