Umělá inteligence do každé firmy. Český startup radí, jak na to

Jan Vlk. Zdroj: BotX
Technologie 01. 01. 2023

Umělá inteligence do každé firmy. Český startup radí, jak na to

Umělá inteligence je v současnosti velké téma. Pomáhá automatizovat, zefektivnit práci nebo získat konkurenční výhodu v řadě odvětví. Ovšem ne každá společnost ví, jak jí může umělá inteligence pomoci. Právě proto spouští společnost BotX svůj lab, kde se firmy dozvědí vše podstatné.

Až 80 procent společností cítí nutnost využití umělé inteligence, ale je pro ně z technologického i procesního hlediska zcela novou disciplínou. Společnost BotX již dlouhodobě pomáhá řadě firmám s vlastním low-code řešením, které se specializuje na oblast umělé inteligence. Proto se rozhodla nabídnout zdarma úvodní expertízu a konzultaci každému, kdo přemýšlí o tom, jak může umělá inteligence pomoct právě v jejich společnosti.

Firmy mnohokrát neví, nebo si ani nedokážou představit, jak právě jejich byznysu může umělá inteligence prospět. Proto jim chceme nabídnout pomocnou ruku ve formě bezplatné úvodní konzultace do této problematiky. Snažíme se firmám vysvětlit, jak by měli o umělé inteligenci přemýšlet, pokud ji chtějí adaptovat v rámci jejich podnikání,“ říká Jan Vlk, spoluzakladatel firmy BotX.

Umělá inteligence je na vzestupu – její využití roste meziročně o polovinu

Zjištění společnosti McKinsey z roku 2021 naznačují, že osvojování umělé inteligence ve světě pokračuje stále ve velkém. 56 procent všech respondentů uvedlo, že adaptovalo umělou inteligenci alespoň pro jednu oblast, což je 50procentní nárůst oproti roku 2020. Co se týče samotné České republiky, podle studie Evropské komise využívalo v roce 2020 nějakou z technologií umělé inteligence 61 procent firem.

Firma BotX by zároveň ráda ukázala, že adaptace umělé inteligence nemusí být zdlouhavý proces. Jejich SaaS low-code/no-code platforma pomáhá firmám vybudovat si vlastní řešení na bázi umělé inteligence v řádu maximálně několika týdnů s ohledem na velikost projektu. Není to o tom, že umělá inteligence kompletně přestaví léta budované systémy včetně softwarů. Skvělé na tom je to, že je dokáže obohatit o vlastnosti, které právě nástroje umělé inteligence mají.

Vylepšení pomocí umělé inteligence můžeme dobře přirovnat k tuningu auta. Představte si, že vaše firma je jako skvělý automobil, na který nedáte dopustit, ale už ho nemůžete nikam posunout. Co však udělat můžete je postupný upgrade jeho jednotlivých částí. Vylepšíte motor, elektroniku, řídící jednotku i výfuk, a máte z něj diametrálně odlišný vůz. Bude jezdit rychleji, mít menší spotřebu, lepší zvuk, uděláte z něj dokonalejší vůz, který může třeba i sám jezdit. Není to tedy o tom, že musíte přestavět svou firmu od základů, ale postupně řešíte to, kde by vám mohla umělá inteligence pomoci,” dodává Vlk.

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další články