Čím nahradit ruský plyn? Možná tím africkým

Zdroj: Pixabay
Byznys 17. 01. 2023

Čím nahradit ruský plyn? Možná tím africkým

Generální ředitel jedné z největších evropských ropných a plynárenských společností prohlásil, že EU by se při snaze nahradit dovoz ruské energie měla obrátit spíše na Afriku než na USA. Informuje o tom server US Today News.

Claudio Descalzi, který stojí v čele italské společnosti Eni od roku 2014, uvedl, že užší spolupráce s africkými zeměmi v oblasti energetiky nabízí potenciál pro novou „osu Jih-Sever“, která by propojila bohaté obnovitelné zdroje a fosilní paliva tohoto kontinentu s evropskými trhy, které jsou hladové po energii.

Společnost Eni působí v Africe od roku 1954, má aktivity ve 14 zemích a pokračuje v investicích, zatímco několik jejích amerických a evropských konkurentů omezilo svou přítomnost na kontinentu ve prospěch jiných částí světa.

V dubnu získala Descalziho firma souhlas Alžírska se zvýšením objemu plynu, který vyváží do Itálie prostřednictvím plynovodů, a to z 9 miliard na 15 miliard metrů krychlových ročně v roce 2023 a až na 18 miliard v roce 2024. O dva dny později podepsala společnost Eni dohodu o vývozu 3 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu z Egypta do Evropy v roce 2022.

Břidlicový plyn z USA není pro Evropu řešením

Tentýž měsíc dosáhla dohody s Konžskou republikou o urychlení rozvoje navrhovaného projektu zkapalněného zemního plynu, který má zajistit 1 miliardu metrů krychlových na vývoz v roce 2023 a 4 miliardy metrů krychlových do roku 2025.

Společnost Eni mohla těchto příležitostí využít, protože „hodně investovala [v Africe] v době, kdy nikdo neinvestoval“, řekl Descalzi. A dodal, že někteří konkurenti se rozhodli investovat raději do amerického břidlicového plynu, zatímco Evropa se stala příliš závislou na ruských dodávkách.

V listopadu Eni odeslala první náklad LNG z Mosambiku. Projekt v hodnotě 7 miliard dolarů (bezmála 158 miliard korun) – partnerství s ExxonMobil, CNPC, Galp a Korea Gas Corporation – je prvním z několika obřích plynových projektů v Mosambiku, plánovaných od doby, kdy zde byla před více než deseti lety objevena jeho ložiska.

Evropa po staletí využívala africké zdroje, často platila licenční poplatky za vyvážené zboží, ale málo podporovala místní hospodářský rozvoj.

Efektivní energetická aliance mezi Jihem a Severem by vyžadovala jiný přístup, prohlásil Descalzi. Například v roce 2021 bylo přibližně 85 procent plynu vytěženého společností Eni v Africe použito k zásobování místních trhů, zatímco celosvětově to bylo 78 procent.

Těžba v Africe by se na globálních emisích podílela jen 3,5 procenty

Otázka, zda by evropské společnosti a věřitelé měli či neměli vyčlenit finanční prostředky na rozvoj nových projektů v oblasti fosilních paliv v rozvojových regionech, jako je Afrika, se od podpisu Pařížské dohody o klimatu stává předmětem stále vášnivější debaty.

Zatímco ekologické skupiny naléhaly na společnosti, včetně italské Eni a francouzské TotalEnergies, aby zastavily nové projekty v oblasti uhlovodíků v Africe, mnozí afričtí představitelé tvrdí, že mají právo rozvíjet své národní zdroje, aby podpořili hospodářský růst a zlepšili přístup k energii.

I kdyby Afrika využila všechny známé zásoby zemního plynu, podíl kontinentu na globálních emisích by se zvýšil pouze ze 3 % na 3,5 %, napsal nigerijský prezident Muhammadu Buhari před listopadovou konferencí o klimatu COP27 v Egyptě.

Společnost Eni rovněž objevila v září 2021 ropu u Pobřeží slonoviny a urychlila její těžbu, aby mohla začít čerpat v první polovině roku 2023.

Společnost uvedla, že emise z ropného pole a spotřebované energie – známé jako emise rozsahu 1 a 2 – jsou kompenzovány iniciativami v oblasti lesnictví a čistého vaření, což vede k prvnímu „čistě nulovému“ rozvoji uhlovodíků v Africe. Veškerý přidružený plyn z ložiska se využívá na místě k výrobě elektřiny.

V Keni, kde Eni rovněž provádí průzkum ložisek ropy a zemního plynu v moři, otevřela společnost v červenci zařízení na zpracování rostlinného oleje jako suroviny pro své evropské biorafinerie a v říjnu odeslala první zásilku z přístavu Mombasa.

Afrika má dostatek obnovitelných zdrojů energie

Eni není jedinou velkou evropskou energetickou firmou, která diverzifikuje své aktivity v Africe. Společnost BP podepsala dopisy o záměru prozkoumat vývoj zeleného vodíku na export v Mauritánii a Egyptě.

Společnost TotalEnergies, která má jedno z největších portfolií afrických ropných a plynových aktiv, provozuje také projekty solární energie v Egyptě, Burkina Fasu, Ugandě a Jihoafrické republice.

Téměř polovina z 1,4 miliardy obyvatel Afriky nemá přístup k elektřině. Podle energetického think-tanku RMI se na tomto kontinentu těží pouze 6 procent z celkového objemu světových fosilních paliv, ale přitom má přístup k 39 procentům světového potenciálu obnovitelných zdrojů energie.

„Správné investice založené na vzájemném respektu by mohly pomoci řešit energetickou bezpečnost Evropy a zároveň přístup Afriky k energii. Respekt, to pro mě znamená, že musíte riskovat společně s nimi,“ dodal Descalzi.

Autor: Jiří Böhm

Další články