Rekordní počet nově postavených bytů vystřídá recese

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay
Byznys 06. 02. 2023

Rekordní počet nově postavených bytů vystřídá recese

Loni bylo dokončeno 39 460 bytů, podle BH Securities a.s. se jedná o nejlepší výsledek od roku 2007. Jako kdyby vysoká míra inflace, rostoucí ceny všech stavebních materiálů nebo jejich nedostatkem stlačená spotřebitelská poptávka neměly na stavební sektor vliv. Omyl. Stavebnictví je dlouhodobě se vyvíjející sektor. Recese teprve udeří.

Podle statistik stavební produkce v loňském roce mírně vzrostla, o necelá dvě procenta. Reálně však klesla. Celková hodnota stavebních zakázek se totiž meziročně zvýšila o 14,4 procenta, což je mírně pod úrovní loňské inflace, která činila v průměru 15 procent.

Recese v sektoru přijde

V třetím čtvrtletí roku 2022 se začaly promítat dopady krize a stavebnictví začalo dosahovat špatných výsledků. Podle BH Securities lze očekávat, že rok 2023 přinese další útlum, kdy se budou dokončovat rozestavené projekty a výrazně klesne zahajování nových staveb.

Klesá počet vydaných povolení

Stavební úřady v loňském roce vydaly 86 047 stavebních povolení. To bylo o 5,4 procenta méně než v předešlém roce. Nejvíce stavebních povolení bylo vydáno ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Podle BH Securities zájem o nová povolení klesne, protože naše ekonomika míří do recese a drahé úvěry komplikují financování nových projektů. Situaci ztěžuje i komplikovaná administrativa. Přes mnohočetné úpravy stavebního zákona a pokusy o digitalizaci a zjednodušení stavebního řízení je celý povolovací proces příliš dlouhý. V době, kdy jsou kvůli nejistotě preferovány krátkodobé projekty, se proto výstavba jeví jako riziková záležitost.

Na trhu bude méně bytů

V loňském roce se začalo stavět 41 546 bytů, to je o necelých osm procent méně než v roce 2021. Nejvíce staveb bytů bylo zahájeno ve Středočeském kraji, kde se nová výstavba bude orientovat hlavně na rodinné domy. Dobré výsledky ohlásila i Praha, kde se výstavba bude soustředit hlavně na bytové domy.

Autor: Alena Burešová

Další články