FOCUS ON: Včelařů a včel ubývá, přesto jejich produkty táhnou

Foto zdroj: Focuson.cz
Byznys Ekologie 02. 12. 2021

FOCUS ON: Včelařů a včel ubývá, přesto jejich produkty táhnou

Nemoci mezi včelami řádí, zvyšuje se spotřeba pesticidů a zhoršuje se životní prostředí. Včel proto výrazně ubývá a s nimi i včelařů, jelikož včelaření se věnují spíše starší generace a u mladých tento koníček příliš rozšířený není. Poptávka po včelích produktech se však zvyšuje, říká Marek Novotný z firmy Purus Meda.

Český národ je považovaný za národ včelařů. Oblíbenost včel a jejich produktů je u nás obrovská a s příchodem koronavirového onemocnění se poptávka po nich ještě několikanásobně zvýšila. Včelí produkty jsou totiž výborným pomocníkem při zlepšování imunity, a jejich cena proto značně stoupla. „U nás navíc lidé chtějí hlavně české produkty. Se zahraniční konkurencí tak nemáme problém. Momentálně spíše řešíme nedostatek některých věcí na trhu, například propolisu,“ doplňuje Novotný.

Jen med? Ani náhodou!

Většina lidí si pod včelařským byznysem představí pouze med. V Purus Meda je však velká část pozornosti věnována i například propolisu, mateří kašičce nebo pylu. Mezi lidmi jsou velmi oblíbené propolisové tinktury. „Jedná se o opravdu univerzální věc a každý by ji měl mít doma. Tinktury lze používat různě – na všelijaké vnější odřeniny, na potíže s chrupem a afty, nebo vnitřně. Na podporu imunity je vážně perfektní,“ komentuje Novotný.

Některé výrobky od Purus Meda jsou určené dokonce i pro zvířecí mazlíčky. „Z doplňků stravy pro domácí mazlíčky se stal takový trend. Lidé dnes berou mazlíčka jako člena rodiny a chtějí, aby mu bylo dobře – proto do něj investují. A bohužel se ani jim nevyhnou nemoci podobné těm lidským, určitě se proto o tento trend zajímáme,“ uvedl Novotný.

Důraz na kvalitu

Dodavatelé společnosti Purus Meda jsou většinou malí čeští včelaři, kteří odevzdávají své včelí produkty větším včelařům a ti poté společnost zásobují. V Purus Meda jsou z nich nakonec zhotoveny konkrétní výrobky. 

V České republice existuje mnoho včelařů, kteří své produkty vyrábí a prodávají sami za sebe. Jejich výrobky však často procházejí pouze obyčejným luhem, který ne vždy zajistí tu nejlepší kvalitu. „U nás máme výhodu, že propolis prochází speciální technologií, kdy ho čistíme od vosku a nečistot a vyrábíme z něho takový koncentrovaný čistý výtažek, který potom rozpouštíme v lihu. Je tak garantováno, že výrobek bude mít vždy přesné složení a stejný obsah,“ dodává Marek Novotný.

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další rozhovory