;

ROZHOVOR: Robota se naučíte ovládat za hodinu a půl

10. 12. 2020

ROZHOVOR: Robota se naučíte ovládat za hodinu a půl

Letošní ekonomická krize je jiná než ta z roku 2008. Jedno ale mají společné. Výrobní i ostatní firmy měly možnost zamyslet se nad stávajícími procesy a využít volný čas k jejich přehodnocení a případnému vylepšení, říká Pavel Bezucký, obchodní ředitel společnosti Universal Robots.

Pavel Bezucký, obchodní ředitel Universal Robots

Firmy, které nad automatizací přemýšlely před pandemií, mají velký náskok

Společnosti, které v minulém roce s automatizací začaly nebo ji měly dobře naplánovanou, jsou ve značně lepší pozici. Na rozdíl od krize před 12 lety, kdy hlavním problémem byl nedostatek kupní síly, v letošním roce je to z pohledu Universal Robots spíše neschopnost firem vyrábět poptávané množství.

„V globalizované ekonomice dochází k tomu, že ekonomicky slabší malý výrobce kovových podložek není schopný vyrobit požadované množství, a důsledkem nedostatku materiálu pak velká automobilka zastaví provoz. Zásah se pak nese celým dodavatelským řetězcem,“ vysvětluje Bezucký.

Kobot – ideální kandidát pro monotónní práce

Když to velice zjednodušíme kolaborativního robota neboli kobota lze popsat jako robota, který je schopný dělat to, co dělá člověk. Značnou výhodou u tohoto typu robota je nulová chybovost a také fakt, že na rozdíl od lidí netrpí na únavu. Často je také využíván ve „špatných“ pracovních podmínkách, například v místech lidmi neúnosného vedra či při manipulaci s chemikáliemi.

„Kdybych to přehnal, takový robot tu práci dělá pořád se stejnou radostí. Pracovníci se při monotónních úkonech pochopitelně často nudí, práce je nebaví, a to samozřejmě není dobré,“ komentuje Pavel Bezucký.

K manipulaci kobota nepotřebujete vysokoškolské vzdělání

Pravděpodobně je všem jasné, že k takové manipulaci kolaborativního robota potřebujete nějaké školení. Člověk, který neměl s robotikou žádnou předchozí zkušenost, si u Universal Robots může udělat i online verzi kurzu. Za hodinu a půl se člověk naučí ovládat většinu základních funkcí. Další následná školení jsou 2×2 dny. U návazných školení už se očekává nějaká zručnost v oblasti a důležitým faktorem je znalost námi požadovaného výrobního procesu.

„Kolaborativní robotika není nic složitého, na co potřebujete vysokou školu a měsíce trénování. Kobot je dělán tak, aby se přizpůsobil člověku a ne obráceně,“ doplňuje Bezucký.

Autor: Tomáš Vrána

Další rozhovory