Velká Británie testuje potenciál vodíku pro vytápění domácností

Ekologie Technologie 24. 03. 2021

Velká Británie testuje potenciál vodíku pro vytápění domácností

Vytápění britských domácností vodíkem by se mohlo v rámci několika následujících dekád stát mainstreamovou záležitostí. Vláda Spojeného království totiž očekává, že se náklady na technologie spojované s touto metodou propadnou stejně jako u energie větrné.

Aby urychlila přechod od fosilních paliv k alternativním zdrojům,
pomůže tamní vláda financovat domy, které budou zcela vyhřívány
vodíkovou technologií, uvedla to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg
ministryně energetiky Anne-Marie Trevelyanová.

Vodík při spalování nevydává nic jiného než páru, což z něj
činí mnohem čistší alternativu zemního plynu. Jako první krok
postaví regionální správci plynovodů Northern Gas Networks a
Cadent Gas dva demonstrační domy, které budou využívat vodík k
vytápění, aby tak dokázaly proveditelnost projektu.

„Vodíkové domy“ budou postaveny v Low Thornley poblíž Newcastlu v severovýchodní Anglii, regionu, který byl kdysi středobodem ocelářského průmyslu. Mimo jiné duo Northern Gas Networks a Cadent provozuje také projekt, který od tohoto roku poskytne 670 domům ve vesnici Winlaton k topení směs vodíku a plynu.

Obytné a jiné budovy vyprodukují třetinu emisí skleníkových plynů ve Velké Británii. Díky více než 23 milionům nemovitostí připojených k plynové síti jde při řešení změny klimatu o rozhodující odvětví.

Nejen v Británii

I když řada analytiků očekává, že se ceny této technologie propadnou, i tak jde o velmi riskantní krok. Až taková důvěra v řešení, které dosud není plně komerčně testováno, budí rozhodně respekt. Nejde jen o Spojené království, ale i o další národní a mezinárodní činitele, od Evropské komise po Německo, kteří také aktivně vyvíjejí strategie, jak využívat vodík při svých energetických přechodech.

Spojené království si rovněž stanovilo cíl vyvinout do roku 2030 elektrolyzér s kapacitou 5 gigawattů, ale v této fázi je palivo příliš drahé na to, aby bylo možné projekt dále rozvíjet. Trevelyanová očekává, že náklady poklesnou stejným způsobem, jak k tomu došlo v případě větrné energie na moři v průběhu uplynulého desetiletí. To ale nastane až ve chvíli, kdy bude u technologií výroby, skladování a využívání vodíku prokázaná škálovatelnost.

Další články