Rozdíl mezi platem šéfa firmy a průměrným zaměstnancem? Až 1711násobný

Ilustrační foto. Zdroj: Pixbay
Byznys 23. 04. 2022

Rozdíl mezi platem šéfa firmy a průměrným zaměstnancem? Až 1711násobný

Jak velká může být propast mezi platem hlavy společnosti a jejím průměrným zaměstnancem? Podle agentury Reuters generální ředitel společnosti Intel, Pat Gelsinger, výší svého platu dokázal, že rozdíl může být až 1711násobný. Jeho předchůdce si přitom vydělával „jen“ 217krát více než průměrný zaměstnanec.

Pat Gelsinger je generálním ředitelem Intelu pouhých 11 měsíců a už trhá rekordy. Od svého nástupu v únoru v roce 2021 se mu podařilo vydělat více než 4 miliardy korun (178,6 milionu dolarů), přičemž 79 procent z nich tvoří akcie. V porovnání s platem bývalého CEO firmy, Boba Swana, je to přibližně o 698 procent více.

Společnost Intel i přesto požádala své akcionáře, aby na nadcházející výroční schůzi akcionářů (12. května) hlasovali ve prospěch větších odměn vedoucích pracovníků.

Rozdíly mezi platy rostou i jinde

Nejde o ojedinělý případ. Platy na vedoucích pozicích rostou obecně. Například generální ředitel společnosti Apple, Tim Cook, vydělal v loňském roce 1447násobek platu průměrného zaměstnance ve zmiňovaném technologickém gigantu. To se však setkalo s nesouhlasem proxy poradenské firmy Institutional Shareholder Services, která poskytuje rady ohledně hlasů akcionářů. Podle ní je výplatní balíček schválený akcionáři společnosti Apple nepřiměřený.

Získá Intel ztracenou dominanci?

Gelsinger v Intelu působil již v minulosti, a to dlouhých třicet let. Za tuto dobu stál u zrodu řady zásadních technologií, včetně USB a Wi-Fi, a stal se nejmladším viceprezidentem v historii společnosti. Dlouhá léta zde také vykonával funkci technického ředitele. Když ale v roce 2009 firmu opustil a následně se stal výkonným ředitelem softwarové firmy VMware, nikdo nečekal, že bude za jedenáct let zpět, s vizí navrácení Intelu na světovou technologickou špičku.

Poté co Gelsinger převzal otěže společnosti Intel, která byla kdysi světovým lídrem v technologii výroby čipů, představil strategii obratu, která jí pomůže znovu získat ztracenou dominanci v polovodičovém průmyslu. Tu má totiž v současnosti společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Můžeme však vidět, že akcie společnosti neustále rostou. Po 17procentním propadu v roce 2020, vloni za vedení Gelsingera vzrostly o 6,8 procenta, a pouze ve středu 30. března vzrostly o 0,3 procenta na 1 187 korun (52,41 dolarů). Začátkem tohoto měsíce byly také společností Intel zveřejněny první podrobnosti o investičním plánu ve výši 1 993 miliard korun (88 miliard dolarů), který má pokrývat šest zemí Evropské unie.

Autor: Lenka Hrušková

Další články