Proticovidové vakcíny se budou vyvíjet stejně jako „iPhone“

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay
Byznys iMedical 23. 08. 2022

Proticovidové vakcíny se budou vyvíjet stejně jako „iPhone“

Zapomeňte na dvě až tři proticovidové injekce ročně. Společnost Moderna doufá, že během příštích pěti let zavede jednodávkovou každoroční posilovací vakcínu na pokrytí koronaviru, chřipky a dalších běžných respiračních virů.

Jak virus covid-19 pokračuje ve svých mutacích, společnost Moderna bude muset neustále aktualizovat jednotlivé vakcíny a zároveň se snažit, aby ta nová byla pro spotřebitele pohodlnější, řekl generální ředitel Stéphane Bancel v rozhovoru pro CNN Business Wednesday.

Vývoj tohoto kombinovaného produktu odhadl Bancel na „tři až pět let“ a přirovnal vývoj vakcíny zachraňující život k chytrému telefonu.

Když si poprvé pořídíte iPhone, nedostanete jen úžasný fotoaparát, ale získáte spoustu věcí,“ řekl. „Mnoho z nás si každé září koupí nový iPhone, a tím získáme nové, ale i obnovené aplikace. A to je přesně ta samá myšlenka, která spočívá v tom, že dostanete covid, chřipku a respirační syncyciální virus pouze v jediné dávce.“

Poté co během pandemie zaznamenala společnost Moderna výrazný růst, je nyní pod tlakem. Bancel věří, že covidová pandemie, která společnosti pomohla získat příjmy v řádu desítek miliard dolarů a generovala obchody na více než 70 trzích po celém světě, by mohla skončit již letos. To ale pode něj neznamená, že se virus už nemění.

Myslím, že se pomalu posouváme do světa, ve kterém jsou dostupné všechny nástroje a každý se může rozhodnout podle své tolerance vůči riziku,“ vysvětlil Bancel a dodal, že věří, že si více lidí vybere „život s virem“, podobně jako to dělají s chřipkou.

Přístup k vakcíně se však bude nadále velmi lišit. Například mezi lidmi s oslabenou imunitou nebo v zemích, jako je Japonsko, kde bylo běžné nosit masky ještě před pandemií. Ale vždy je 20% pravděpodobnost, že dostaneme velmi ošklivou variantu viru, která vyvolá velmi závažnou nemoc,“ dodal.

Personalizovaná vakcína proti rakovině

Přesto je Moderna odhodlaná nemít jen jeden zdravotnický hit. Bancel uvedl, že společnost aktuálně vyvíjí více než 40 produktů a plánuje svoji existenci daleko po covidové pandemii.

Kromě aktualizované každoroční posilující dávky pokračuje ve vývoji personalizované vakcíny proti rakovině, pro kterou budou koncem tohoto roku dostupné nové klinické údaje. Bancel dále řekl, že pokud vše půjde dobře, tento jejich nový produkt by mohl jít ke schválení zhruba za dva roky.

Společnost také zkoumá vakcínu proti opičím neštovicím, která je dnes stále pouze v laboratorním testování. Světová zdravotnická organizace minulý měsíc prohlásila globální propuknutí nemoci za stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

A společnost Moderna se snaží dohnat své konkurenty nejen v zámoří. Začátkem tohoto roku oznámila své prosazení se na 10 asijských a evropských trzích, včetně Singapuru, Hongkongu, Dánska a Nizozemska. Podle Bancela budou investice stát desítky milionů dolarů a týká se to i přijetí stovek nových zaměstnanců.

Je to jen první vlna expanze firmy, která během příštích tří let rozšíří své působení z 12 zemí, ve kterých nyní Moderna napřímo působí, na 40 až 60 zemí.

Společnost také nedávno podepsala výrobní smlouvy ve Spojeném království, Jižní Koreji a Austrálii a doufá, že zřídí jeden nebo dva další závody v jihovýchodní nebo severní Asii.

Bancel dále uvedl, že nová zařízení budou zásadní pro pomoc při adaptaci produktů na různé kmeny nemocí, které se vyvíjejí po celém světě.

Společnosti Pfizer a Moderna vytvořily život zachraňující vakcíny. Proč se tedy jejich zásoby rozpadají?

Společnost Moderna byla jedním z mála velkých výrobců, kteří výrazně spěchali s přípravou svých proticovidových vakcín, čímž zkrátili standardní lhůty z let na měsíce. Akcie Moderny vzrostly o 434 % v roce 2020 a o 143 % loni.

Nyní však, stejně jako u společností Pfizer (PFE) a BioNTech (BNTX), akcie společnosti klesly. Letos zatím klesly o více než 30 % a o 64 % ze svého historického maxima před rokem.

Minulý týden společnost odhalila, že ve druhém čtvrtletí odepsala téměř 500 milionů dolarů (1,2 miliardy korun), částečně kvůli náhlému zrušení objednávek od společnosti Covax, mezinárodního očkovacího programu pro rozvojové země.

Zrušení vedlo k obrovským ztrátám pro Modernu, která koupila nové stroje, aby splnila tyto objednávky, a co je důležitější, způsobilo to situaci, kdy covidové vakcíny byly vyhozeny do koše,“ řekl dále Bancel. „Vakcíny jsme nakonec zničili, a to bylo opravdu srdcervoucí.“

Generální ředitel dále uvedl, že se neobává, že by se tak významný pokles poptávky opakoval v bohatších zemích, částečně proto, že vlády se zavázaly používat vakcíny, aby se vyhnuly opětovnému zavedení ekonomických restrikcí. „Ale na druhou stranu mám obavy u rozvojových zemí,“ dodal závěrem Bancel.

Autor: Miroslav Oupic

Další články