;

6000 kilometrů najeto po Evropě ve vodíkových autech? Žádný problém!

18. 11. 2019

6000 kilometrů najeto po Evropě ve vodíkových autech? Žádný problém!

V německém Hamburku se na sklonku října konala konference Hydrogen for Clean Transport (Vodíkem k čisté dopravě). Při té příležitosti vyrazilo do přístavního města 13 posádek vodíkových aut z různých míst v Evropě s jediným cílem. Dokázat, že to jde.

Jejich cesta byla možná jen díky rozšiřující se síti čerpacích stanic, jejichž část vznikla ze zdrojů panevorského projektu Hydrogen Mobility Europe (H2ME). Ten se mimo jiné také zaměřuje na propojování a vyhodnocování informací z různých oblastí, ať už jde o samotná vozidla, čerpací stanice, nebo další techniku.

H2ME k tomuto dni zřídila 32 stanic na doplnění pohonu ve vodíkových autech. Do roku 2022 jich chce provozovat už 49. Podle nedávno spuštěného webu h2-map.eu, provozovaného organizací The Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, je nyní v Evropě řidičům vodíkových vozidel k dispozici 137 čerpacích stanic, z toho polovina v Německu.

13 vozidel, která vyrazila z 5 evropských států (Belgie, Holandsko, Německo, Dánsko, Norsko), po cestě stavělo u 15 čerpacích stanic. Najetá celková vzdálenost 5 836 kilometrů vznikla součtem absolvovaných tras.

H2ME také prosazuje mezinárodní standard zajišťující kompatibilitu mezi vozidly a čerpacími stanicemi. Mezníkem pro ně bylo uplatnění už více než 550 vodíkových aut v soukromém i obchodním sektoru ve Velké Británii, Německu, Francii, Skandinávii a dalších evropských státech. Což lze chápat také jako projev rostoucího zájmu výrobců vozidel o tento druh pohonu.

Zprávu přinesl web Irish Tech News.

Autor: Petr Pláteník

Další články