Akcie čínské technologické firmy vzrostly od jejího červencového IPO o více než 32000 %!

Zdroj: Pixabay
Byznys 08. 08. 2022

Akcie čínské technologické firmy vzrostly od jejího červencového IPO o více než 32000 %!

Podle portálu Business Insider vzrostly akcie společnosti AMTD Digital o neskutečných 32 229 % od své první veřejné nabídky v polovině července, a to bez zjevných dodatečných zpráv. Což naznačuje, že raketový vzestup ceny je tažen nízkou pohyblivostí jejích akcií v oběhu a zároveň drtivou poptávkou.

Hongkongská technologická firma AMTD Digital obchoduje na newyorské burze cenných papírů a cena IPO byla stanovena na 7,80 dolaru (189 korun) za akcii, což jí pomohlo získat výnosy ve výši 125 milionů dolarů (3,7 miliardy korun). V úterý akcie dosáhly maxima 2 521,72 dolarů (61 005 korun) při objemu něco málo přes 250 000 akcií, což společnost krátce ocenilo na více než 385 miliard dolarů (9 314 miliard korun).

V pondělním prohlášení společnost poděkovala svým investorům za úspěšné dokončení IPO, které skončilo před více než dvěma týdny. Společnost dodala, že obchodování s jejími americkými depozitními akciemi „stále prochází počáteční stabilizací, kdy upisovatelům byla poskytnuta opce“.

To znamená, že upisovatelé IPO společnosti AMTD Digital mohou uplatnit opci na nákup 2,4 milionu akcií za 7,80 dolaru (189 korun) za akcii, tedy asi 18,7 milionu dolarů (452 milionů korun). Upisovatelé si pak mohou zaúčtovat okamžitý zisk prodejem akcií na volném trhu za předpokladu, že cena akcií neklesne o 99 % ze současné cenové úrovně do 15. srpna. Na úterním maximu měla tato opce hodnotu více než 6 miliard dolarů (145 miliard korun).

Podle červencového prohlášení společnosti budou těžit z tohoto divokého nárůstu ceny akcií následující společnosti – AMTD Global Markets Limited, Livermore Holdings Limited, Eddid Securities and Futures Ltd. a Eddid Securities USA Inc.

Je zajímavé, že AMTD Global Markets Limited je dceřinou společností mateřské AMTD Digital a AMTD Idea Group. Akcie AMTD Idea Group, čínské finanční společnosti, vzrostly v úterních obchodech o více než 500 %. Skupina AMTD Idea Group vlastnila k 15. červenci 97,1 % akcií AMTD Digital, které jsou v oběhu.

Pokud je nám známo, neexistují žádné podstatné okolnosti, události ani jiné záležitosti týkající se podnikání a provozních aktivit naší společnosti od data IPO,“ uvedla společnost AMTD Digital ve svém pondělním prohlášení.

AMTD Digital má nízký objem akcií, pouze 19 milionů kusů. To znamená, že když je po akciích převažující poptávka a je málo prodejců, cena akcií roste vertikálně. Zdá se, že některé z těchto nákupů jsou řízeny maloobchodníky.

Autor: Miroslav Oupic

Další články