;

Robotický bar v Reykjavíku

01. 06. 2020

Robotický bar v Reykjavíku

V dubnu v Reykjavíku otevřeli jeden z nejvíce futuristických barů na světě. Jmenuje se ICE+FRIES a nachází se v komplexu Hafnartorg. Otcem tohoto konceptu a spolumajitelem baru je Priyesh Patel, jeho islandským obchodním partnerem je Arnar Loftsson. 

Bar je schopen servírovat 3000 koktejlů denně nebo 150 koktejlů za hodinu. V této neformální samoobslužné restauraci je jídlo připravováno technologií 3D tisku. Zážitek z nevšedního zážitku zpříjemňuje fakt, že každý stůl je vybaven svým vlastním ozvučením. 

Priyesh Patel se narodil v Ugandě a vystudoval ve Velké Británii. Island poprvé navštívil před osmi lety a byl uchvácen nejen zemí samotnou, ale i jejími obyvateli. Plánuje otevřít podobné bary představující islandskou hudbu, přírodu a kuchyni i v dalších zemích. Zatím uvažuje o metropolích Německa, Francie a Portugalska. Přestože si uvědomuje, že otevření dalších podniků v době probíhající koronavirové pandemie, nemá ideální načasování, věří, že projekt bude mít úspěch. V průběhu posledních tří let byly do projektu investovány dva miliony amerických dolarů. 

Robotický bar v Reykjavíku

Patel žije v Lisabonu v Portugalsku. Vlastní několik internetových společností a realitních kanceláří. Sám říká, že na podnikání ho nejvíc přitahují kreativní složky obchodu a futuristickou restauraci shledává obzvláště atraktivní. Aby mohl Priyesh Patel trávit víc času na Islandu, založil zde se svým obchodním partnerem Arnarem Lofrssonem společnost GlacierFire. Společnost při produkci alkoholických nápojů, kterou se zabývá, používá islandskou vodu a vytváří tak produkty pro špičkový trh.  

ICE+FRIES plánuje servírovat jídlo inspirované islandskou tradicí jako jsou varlata berana nebo sobí a jehněčí maso, ale zaměří se na francouzské smažené jídlo.  

Bar je vybaven rovněž robotickým psem, který je naprogramován tak, aby si hrál s dětmi. Do budoucna plánují rozšířit poskytované služby o drony, které by roznášely koktejly lidem domů.

Robotický pes AIBO

Autor: Tomáš Vrána

Další články