Vytiskněte si večeři

Zdroj: SavorEat
Technologie 13. 01. 2022

Vytiskněte si večeři

V posledních letech se výrazně zvýšil zájem o alternativy masných a mléčných výrobků. Podle zpravodajské agentury Reuters tito lidé tvoří téměř třetinu obyvatel USA a aktivně se snaží o snížení své spotřeby masa. Na tento „trend“ zareagovala izraelská společnost SavorEat, která přišla na trh s 3D tištěným rostlinným burgerem.

Pro alternativy masných výrobků, například od společností Impossible Foods a Beyond Meat, je typické jejich zmražení a následná příprava na grilu. U SavorEat se však setkáváme se zcela novým postupem, při kterém je rostlinný burger vyroben přímo na místě a rovnou také uchystán k jídlu. Celý proces trvá asi 6 minut. Zákazníci si tak mohou sami určit vlastnosti burgeru – například kolik tuku a bílkovin má jejich večeře obsahovat.

3D tiskárna obsahuje tři kazety s oleji a dalšími přísadami. Samotný hamburger je pak vyroben z kombinace bramborového, cizrnového a hrachového proteinu.

Zájem o rostlinné výrobky rok od roku roste

Poptávka po náhražkách masa ze strany ekologicky uvědomělých spotřebitelů v posledních letech zapříčinila, že startupy s alternativními proteiny získaly v roce 2020 více než 3 miliardy dolarů (65 miliard korun).

Distribuce jejich výrobků se tak začíná rozmáhat po celém světě. Například další izraelská společnost Redefine Meat začala minulý měsíc nasazovat své masové alternativy do evropských restaurací.

Spolupráce se Sodexem může burger dostat do celého světa

Produkty firmy SavorEat, financované převážně izraelskými institucemi, budou zpočátku dostupné pouze v místním burgerovém řetězci. Firma však spolupracuje s společností Yarzin Sela, která poskytuje stravovací služby izraelským high-tech vývojářům, a také uzavřela smlouvu se značkou Sodexo, která by v příštích letech měla distribuovat její veganské burgery do univerzit v USA.

„Firma dokonce pracuje na rostlinné verzi vepřové snídaňové klobásy pro americký trh,“ poznamenal Oded Shoseyon, předseda představenstva a hlavní vědecký pracovník SavorEat.

Autor: Lenka Hrušková

Další články